Spółka wędkarska Tobiasa

We're open for new collaborations.
News to be updated weekly.

Sandacz (Sander lucioperca) to ryba z rodziny okoniowatych. Przez wędkarzy określany również jako zander lub mętnooki. Ryba sandacz ma duże znaczenie gospodarcze, ze względu na swoją wartość kulinarną i popularność wśród wędkarzy. Populacje tej ryby są zagrożone ze względu na utratę siedlisk naturalnych. W średniowieczu był on dostępny tylko dla bogatych ludzi, ponieważ stanowił luksusowy produkt spożywczy.…

Written by

×

Sandacz

Sandacz (Sander lucioperca) to ryba z rodziny okoniowatych. Przez wędkarzy określany również jako zander lub mętnooki. Ryba sandacz ma duże znaczenie gospodarcze, ze względu na swoją wartość kulinarną i popularność wśród wędkarzy. Populacje tej ryby są zagrożone ze względu na utratę siedlisk naturalnych. W średniowieczu był on dostępny tylko dla bogatych ludzi, ponieważ stanowił luksusowy produkt spożywczy. W XVIII wieku, wraz z rozwojem sztuki kulinarnej, stał się popularny także wśród niższych warstw społecznych. Szczególnie dużym uznaniem darzony był sandacz pieczony.

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij