Sandacz (Sander lucioperca) to ryba z rodziny okoniowatych. Przez wędkarzy określany również jako zander lub mętnooki. Ryba sandacz ma duże znaczenie gospodarcze, ze względu na swoją wartość kulinarną i popularność wśród wędkarzy. Populacje tej ryby są zagrożone ze względu na utratę siedlisk naturalnych. W średniowieczu był on dostępny tylko dla bogatych ludzi, ponieważ stanowił luksusowy produkt spożywczy. W XVIII wieku, wraz z rozwojem sztuki kulinarnej, stał się popularny także wśród niższych warstw społecznych. Szczególnie dużym uznaniem darzony był sandacz pieczony.
Sandacz (Sander lucioperca) to ryba z rodziny okoniowatych. Przez wędkarzy określany również jako zander lub mętnooki. Ryba sandacz ma duże znaczenie gospodarcze, ze względu na swoją wartość kulinarną i popularność wśród wędkarzy. Populacje tej ryby są zagrożone ze względu na utratę siedlisk naturalnych. W średniowieczu był on dostępny tylko dla bogatych ludzi, ponieważ stanowił luksusowy produkt spożywczy.…
Dodaj komentarz